söndag 2 mars 2014

vecka 9

Vecka 9
Vi har denna vecka startat vårt tema Barda, många barn blev inspirerade och satte direkt igång med att sy. Mantlar med eller utan huva är det populäraste att sy. Och tack vare alla tyger/gardiner vi fått av er föräldrar så finns det gott om tyg att använda. Ett speciellt stort tack till Malin Sköld som givit oss en fantastisk samling tyger som nu har kommit till stor användning.
Ett av rummen uppr i textilslöjdssalen är nu Barda rummet, där finns de tyger man får ta utav och barnens halvfärdiga alster.

Här är några av de tyger de får välja från:

När man valt tyg och visat en skiss på vad man vill sy, gör vi ett mönster. Här har vi ritat av en väst som finns i utklädningsrummet. Man måste nåla, lägga till sömsmån, be om klipptillstånd.


Här nålade vi fast en färdig tunika som mall:


De som gör en mantel nålar längden på tyget och klipper ut ett stort stycke.
Sedan klipper de ut en huva och syr på.


När de mätt, nålat och klippt ut är det dags för att sy. 
Tur att nästan alla börjat ta sina symaskinskörkort:) Man behöver nåla in kanterna om man inte vill ha ett slitet uttryck. Vi pratar igenom och barnet väjer om de ska vara en figur med ett lite slitet uttryck så får sidorna vara fransiga. Men om man ska vara en fin riddare, alv så syr man in sidor så det blir snyggt och därmed ett skötsamt uttryck.


En första provning av en mantel, var ska knappen sitta?


Nästa vecka fortsätter vi med detta och fler barn kommer att få sina dräkter klara. 
På onsdag ska vi gå till Hjorthagen och göra Krabbelurer på stormköket. Ett slags pannkakor/plättar:)

Ser fram emot det!

Klubben genom Marta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar