söndag 12 mars 2017

SKAPARGLÄDJE

Det var länge sedan Ni kunde läsa här på bloggen om hur vi har det på Eftis, men nu ska vi sätta fart på bloggandet igen.

Vi har ett varierat utbud av aktiviteter på Eftis, både vuxenledda och planerade samt sådana som både barn och vuxna initierar spontant. Den här veckan väljer vi att visa ett axplock från de skapandeaktiviteter vi ägnat oss åt sedan terminsstarten.

Skapandet är en av de centrala delarna i fritidshemmets uppdrag och vi har en stor skara skaparglada, kreativa barn hos oss på eftermiddagarna. Vi har alltid en utvald aktivitet som vi erbjuder barnen varje vecka. Vi väljer den styrda aktiviteten utifrån barnens intressen, olika säsonger/högtider/årstider  och vi försöker även ge barnen möjlighet att prova på skapande i många olika material. Utöver den styrda aktiviteten får barnen självklart komma med egna idéer och skapa fritt.


På temat Vinter fick barnen måla vinterträd. De tejpade träd med maskeringstejp, målade över med vattenfärger som de sedan strödde flingsalt på för att få en fin effekt. När färgen hade torkat drog de bort tejpen och fyllde i konturerna med tusch. Resultatet blev väldigt vackert och vi hoppas att ni tog tillfället i akt att titta på dem när vi hade hängt upp dem.
Ni har säkert sett de färgglada luftballongerna som hängt i taket utanför verkstaden i Viken-huset. De var väldigt populära men inte helt lätta att göra. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och att ha en hel del tålamod när det ska ritas av mallar, klippas, vikas och klistras.Det är en utmaning att kunna följa instruktioner, men det fria skapandet är också krävande. Man måste kunna släppa fram sin egen fantasi och lämna kraven på att det man gör ska vara på ett visst sätt, låta bli att jämföra sig med kompisen. Det är glädjen och upptäckarlusten i processen som är det viktiga, inte resultatet. Något så enkelt som en pinne kan bli ett fantastiskt konstverk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar