fredag 4 november 2016

Höstlov 2016- GHS goes west.

Denna vecka har vi på Eftis spenderat i Vilda Västern och barnen är nu små experter på allt som rör cowboys, indianer mm.

Linn inledde veckan med en samling där barnen fick veta lite om Vilda Västern. Hon berättade bland annat om ursprungsbefolkningen, nybyggarna från Europa och indiankrigen. Efter samlingen delades barngruppen in i fyra indianstammar som fick följa sina hövdingar till olika stationer som de sedan cirkulerat bland under veckan. Mer om stationerna följer nedan.

På tisdagen möttes barnen vid samlingen av två indianer som inledde med krigsdans. Efter det fick de veta mer om indianer, hur de var klädda, hur de bodde, vad de hade för vapen och ritualer samt hur indianerna lever idag.

När vi kom på onsdagen  fann vi två cowboys sovande i klassrummet. När de väl vaknade berättade de om hur en cowboy levde, såg ut och om cowboykoden, 4 oskrivna regler som alla cowboys skulle följa. Avslutningsvis bjöd de oss även på en äkta duell ur vilken, Linn gick som segrare.

Torsdagens samling berörde bla hur skolan såg ut i Vilda Västern samt mer eller mindre kända västernkaraktärer.

På fredagen summerade vi veckan tillsammans med barnen. Det märktes att de varit intresserade och lyssnat aktivt under samlingarna för nu hade de stenkoll på det mesta.

Vad har vi då ägnat oss åt för aktiviteter under veckan? Under förmiddagarna har barnen varit indelade i ”stammar”. De har sedan varit på olika stationer må-tors där de fått göra lite olika saker. Hövding My har huserat i gymnastiksalen där barnen fått dansa Line Dance. I verkstan syddes medicinpåsar och det tillverkades även ett antal cowboyhattar och fjäderskruder. På en station gjorde barnen drömfångare och slutligen höll Skriande Bävern i tillverkningen av totemdjur. De sistnämnda har vi nu monterat upp under trappen i vikenhuset och resultatet blev ett par fantastiska totempålar bestående och såväl hundar och krokodiler som örnar och Pikachu. Eftermiddagarna har vi gjort klart sådant som inte hunnits med under förmiddagen och tagit tillvara på barnens egna initiativ. På torsdagen fick vi äntligen se solen och begav oss iväg till Lottenlund på en liten utflykt. Elias och Sebastian från klubben har dessutom hållit egna aktiviteter i gymnastiksalen under ett par eftermiddagar.

Fredagens program såg lite annorlunda ut. Istället för stationer blev det stridigheter mellan indianer och cowboys i gympasalen och efter det fick de som ville bli krigsmålade. Våra klubben-bagare fick bege sig upp till köket för att baka paj. Efter lunch fick vi besök av Stallarholmens bågskytteklubb. Våra elever Lykke, Benjamin och Alicia i sällskap av föräldrar lät barnen prova på bågskytte och de flesta tyckte det var fantastiskt roligt. Även vi vuxna fick skjuta och vi lyckades hyfsat bra. Stort tack till Stallarholmens bågskytteklubb för en uppskattad aktivitet. Efter att vi skjutit klart bjöd Elias, Sebastian och Alva på pajen de bakat och det blev en uppskattad final på vår höstlovsvecka.

Det har varit en härlig vecka och barnen har varit rakt igenom positiva till allt. Det känns som att vi fått till en balans av tillfällen att lära, leka, slappa och skapa, samt en hel del annat. Stort tack till alla barn som gjorde det här lovet till en underbar vecka. Nu rider vi vidare mot solnedgången laddar om inför resten av terminen samt kommande jullov!

Howdy!
Sheriff Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar