fredag 4 november 2011

Vecka 44

Höstlov!
Vi har detta lov passat på att prova två aktiviteter som vi inte gjort förut.
Leklotteri och slöjdklubben.

Leklotteri
Leklotterier går till så att man får dra en lapp ur en låda där det finns sjukhus, frisör, affär, restaurang osv. När man vet vem/vad man ska leka går man till ett rum tillsammans med de andra från samma grupp. Detta ger konstellationer av barn som kanske aldrig annars skulle leka ihop. Åldrar och kön blandas på ett naturligt sätt och du slipper välja, lotteriet väljer åt dig. Vi hade ställt fram lådor med lite rekvisita så det fanns en start till de olika rummen.
Vi var fem vuxna på plats som var delaktiga i leken, vilket gjorde att vi kunde hjälpa barnen att komma igång med leken.
Och lekte gjorde vi!
Under hela veckan har barnen sedan kommit in i leken på nytt, men utan lotteri delen.
I måndags efter en lekstund, innan lunch satte vi oss ned med barnen och pratade om hur det gått, vad som var bra och vad som vi behöver förbättra. Det är viktigt att ge barnen och oss tid att utvärdera verksamheten för att se hur vi gör nästa gång.
Barnen kom fram till att det behövdes en bank och polis. Det var nämligen ingen ordning på pengarna eller betalningarna. Dagen efter tillverkades många bankomatkort.
På torsdag i nästa vecka får man delta i detta om man vill på Eftis.

Affär.
Frisör.

Restaurang.
Restaurangen var stängd emellanåt, vid ett av dessa tillfällen när Ulrika ville äta hade de personalmöte. Barnen satt i ring och beslutade vilka som skulle göra vad och vad som skulle säljas.
Sjukhus.

Utvärdering.
Vi blundade först en stund och funderade hur vi tyckt att det varit att leka. Sedan satt de knäpptysta och lyssnade till varandras åsikter och förändringsideér. Underbart!

Utvärdering.
-Barnen kände att det var som i verkligheten.
-Barnen ville ha mer rekvisita.
-Barnen ville ha en bank och polis.
-Barnen tyckte att det varit kul lite rörigt med pengarna ibland.

Slöjdklubben
Jag i en tidigare blogg skrivit och berättat om den utbildning som jag och Maria Innerfors gått som utmynnar i slöjdklubbshandledare. I torsdags startade vi. Vi bestämde oss för att börja med en fågel gjord av kläde och en näbb täljd av grenar. De fick först se en keynote från när jag gjorde min fågel på kursen och sedan satte vi igång.
På tisdag i nästa vecka fortsätter dessa barn med sin Slöjdklubb.

Maria hjälper Anton men sin sömnad.

Näbbmaterial.

Sy fågelkroppen.

Fågelkroppar.

Här är Antons fågel kropp.

Katarina täljer till sin näbb.

Maria vägleder.

"Så här behöver näbben se ut för att fastna på rätt sätt."


Under lovet har vi också gjort lite annat smått och gott:
Tillverkat pappersblommor, fri dator, tittat på film, , byggt kojor ute, spelat spel, byggt med kappla stavar, tagit ur spikar ur alla brädor ute på skolgåden etc.


Ett fantastiskt besök på Grafikens hus. Musik av Martin Sköld och grafiska verk av Jesper Waldersten. Barnen satt och lyssnade till den suggestiva musiken, pekade och berättade vilken tavla de tyckte passade till musiken. Vad tycker du att du ser i verken?
Barnen är så engagerade och alla vill berätta vad de ser.
Ett av mina "Halleluja moments" denna vecka var när hela gruppen satt alldeles tyst och blundade och lyssnade till musiken.
Underbart!
Här satt vi samlade innan vi gick in till utställningen.
Här tar Etagegn bort spikar från en av byggpallarna.
Linn och Elsa var ivirga på att hålla i hammaren också. Vi var ett helt gäng som drog ur spikar och letade efter brädor med spikar i.

Tack all personal och alla barn för ett fint höstlov!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar