måndag 2 mars 2015

Invigning av Biljardrummet!

Nu är vår gamla träslöjdsal omgjord till grupprum på dagtid och biljardrum på eftistid.
Det är Victor som annars är klasslärare hos Girafferna som har skänkt biljardbordet till skolan, tack Victor!


Det är dock inget vanligt biljardbord utan det är ett snoookerbord! I snooker har man speciella regler, här kommer ett utplock:

Snookerrelger

Snooker spelas med 15 röda bollar och sex färgade. Varje röd boll är värd en poäng medan de färgade var och en har olika värde:

Svart: 7 poäng
Rosa: 6 poäng
Blå: 5 poäng
Brun: 4 poäng
Grön: 3 poäng
Gul: 2 poäng


Spelet går ut på att sätta röd och färgad om vart annat (man börjar alltid med röd). De färgade bollarna läggs upp igen på bordet efter att de blivit satta tills alla de röda bollarna är borta. Då gäller det att sätta de färgade bollarna i ordningen från lägsta valör (alltså gul) till högsta (svart).


Foul kan uppstå vid en rad olika tillfällen och lägsta foulpoäng som tilldelas motspelaren är fyra poäng. Vid följande situationer inträffar en foul: 
  • Vit boll åker ner i ett av hålen. Motspelaren får fyra poäng och det blir dennes tur. Han får då lägga vit boll var han vill i halvcirkeln.
  • Spelaren misslyckas med att träffa den aktuella bollen. Motspelaren får minst fyra poäng om det gäller röd, gul, grön eller brun boll. Annars får han den inblandade bollens valör i poäng (t.ex. om svart missas får han sju poäng). 
  • Snookerspelaren kommer åt en boll med skjortärmen eller stöter till fel boll med kön eller bara råkar nudda vid vit boll utan att stöta iväg den (en så kallad touché). 
  • Spelaren träffar fel boll. Foulpoängen sätts även här beroende på vilken boll som är inblandad.
Invigningen

Tanken var att Viktor skulle vara med och inviga rummet men tyvärr blev han sjuk.
Peter fick då rycka in och klippa det röda bandet och förklara reglerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar