söndag 15 december 2013

Nobledagen samt Klubben vecka 50

Nobeldagen 10 december
Denna dag firade vi på Eftis genom att ha:
  • Nobeldans i gymnastiksalen.
  • Filmvisning av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Selma Lagerlöf mottog själv nobelpriset i litteratur 1909. Vi visade den gamla spelfilmen från 1962 regisserad av Kenne Fant med bal Max von Sydow som far. 
  • Några målade på sin gemensamma teckning av Nils Holgerssons underbara resa.

Nobeldansen inleddes men vals och övergick i disco med tillhörande limbo och dansstopp. 
Alla åldrar från förskoleklass till årskurs 5 deltog. 
Många barn och vuxna hade dagen till ära klätt upp sig i 
klänningar, skjortor, kavajer och annat stiligt, kul!
Här kommer bilder från dans, limbo i gymnastiksalen:

Lite mörka bilder, men här tittar de på "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". 
Vi tycker det är viktigt att ge barnen filmer som de kanske inte skulle se annars. Som en motvikt till de snabba filmer som erbjuds idag. Vi fick kommentarer från en del barn att den var för långsam och tråkig medan andra satt hela filmen och bara försvann bort i Nils Holgerssons öde. Om vi visar filmer på Eftis tid tycker jag att det skall finnas en pedagogisk tanke bakom för det finns så många bra filmer att visa, filmer som barnen inte sett tidigare. Kommersiella filmer ser de ändå.

Här är en bild på ett projekt som barnen i Flygeln alltså klass 1-2 hållit på med. De har först läst en del ur Nils Holgersson och sedan har de fått måla scener tillsammans på en pappersrulle.
 Fantastiskt resultat!

Klubben vecka 50

Skapande.
Denna vecka har vi gjort sakapelser med garn, mössor och garntomtar. Vi fick in garn från en förälder vilket gav möjlighet till garnpyssel, stort tack! Här är några bilder från detta.
 Så här fina blir de små vintermössorna.


I höstas köpte jag in tyger för att sy kuddfodral till kuddar som ligger på soffsängarna i virkrummet uppe i textilslöjds lägenheten. Nu äntligen kom vi igång att sy dessa. Några killar i Björnarna och en från Leoparderna hjälptes åt. Och de fortsätter nog nästa vecka också. 
Tack för hjälpen killar!Lek. 
Tigrarnas klassrum förvandlas varje eftermiddag till en stad, där det pågår en febril verksamhet. Vi har haft flyktingförläggning, tillverkning av pass, veterinär, affär, dagis för hundar osv. Det är helt otroligt att se alla barn leka tillsammans 3, 4, 5:or som tillverkar pengar, skyltar och verkligen går inför leken. Underbart!

Tack alla fantastiska barn som gör att jag återigen inser att jag valt det bästa jobb som finns fritidspedagog och textilslöjdslärare!

Nu startar den sista veckan för denna terminen, vi hoppas hinna med mera lek, skapande och även lite julmys i form av kokande av skumtomtefudge:) denna vecka.

Vi alla ser fram emot nästa termin och planerandet av projekt har redan satt igång: 
Prova på brottning, fortsatt samarbete med skytteklubben, Ekelunds ridning.
Mycket lek, skapande så klart. 

God jul från oss alla på Klubben! 
/// genom Marta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar