måndag 28 oktober 2013

Vernissaget 2013

Seriekonstigt.

I torsdags hade vi vårt årliga Vernissage, det var det fjärde. Denna kära tradition har utvecklats och innehåller nu alster från såväl bildlektioner som fritt arbete på Eftis. I år har vi delat på klasserna så förskoleklass-klass 3 hade Vernissagen hos oss och klass 4-6 kommer att ha Vernissage på Grafikens hus den 28 november.

Barnen har tecknat, målat, pysslat, animerat och verkligen jobbat med sina alster. Vi ska inte göra saker för att ha något att hänga upp, det är barnens process som är det viktiga. De barn som vill göra en bild ska känna att det är okej och de som vill teckna en hel serie ska få tid och uppmuntran till det. Däremot är det viktigt att alla blir inbjudna till sammanhanget och att man får frågan:
-Vill du inte ha med ett verk på Vernissaget? Det skulle vara så kul om alla har en bild med:)

Vi erbjöd barnen att delta i seriestationer under de två sista veckorna innan Vernissaget. Det var flera som nappade och några gjorde animationer, några byggde serier i äggkartonger medan andra fick extra tid för att teckna färdigt sina serier. Lärarna har även på bildlektionerna jobbat med seriekonst på olika sätt. Roy Lichtenstein, biosalongeroch Musse Pigg.  Barnen får då möjlighet att sedan på Eftis fördjupa sig i tecknandet.

Den längsta serien består av 44 sidor och har gjorts av dessa 5 tjejer i Leopardklassen. De har gjort en serie tillsammans där de ritat olika sidor var. Den hänger utanför matsalen och är värd att gå och titta på.


Här följer bilder på några av de serier som har ritats och sedan kopierats ned till små serietidningar:
Serietecknaren Frida Ulvegren var hos oss och hade workshops framförallt i klass 4-6, men hon hängde med oss på Eftis ett par eftermiddagar och visade oss hur man tecknar seriefigurer. 
1. Blyerts, 
2. Svart linjepenna 
3. Sudda ut blyertsen
4. Färglägg med Promarker färgpenna. 
5. Ta vit penna och ta bort om du fått linjer utanför.
Det är många steg att följa och barnen har verkligen jobbat med bilderna.

Det är stolta barn som visar upp sina alster för nära och kära.


Ett stort tack till alla er som lämnade in fikabröd, vilken kakbuffé det blev!


Ett stort tack till er som fikade och även lämnade växeln, 
vi fick in 5000 kronor till vår vänskola i Tanzania.
En trea som sitter och ansvarar för cider och salta pinnar bordet.
 I förskoleklassen har de också ritat med Promaker pennorna 
och sedan har de skrivit text till dem i pratbubblor. Fantastiska!Här har Girafferna ritat Musse Pigg för hand och på datorn.
Några nappade på att bygga serier i äggkartonger, 3-dimensionella serier.


 Tvåorna har gjort små serier som man drar genom en pappershållare så ser det ut som en liten biograf. Jättefina! Klass två har också jobbat med Roy Lichtenstein samt ritat av hans verk.Gå gärna runt och titta de närmsta veckorna de flesta alsterna hänger kvar. 
Nu fortsätter vårt seriekonst tema genom att de äldre klasserna ska få 
trycka sina seriefigurer på Grafikens hus. 
Vernissage 28 november.
Ha ett bra höstlov!
Alla på Eftis genom Marta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar